Nu dras våra bultar åt

31 Dec

02 andelar vindkraft

Äntligen är vårt vindkraftverk i Brahehus klart. Vi äger två andelar i ett av vindkraftverken och det räcker antagligen till två av de stora bultarna i fundamentet! Om några månader är vindkraftverket färdigtestat och inkört och vi får vår vindel för c:a 16 öre/kWh i självkostnadspris. Ganska skönt efter de senaste årens berg- och dalbanan på elmarknaden.

Vi ser det som ett långsiktigt sparande då det vi sparar på elräkningen ligger flera gånger över dagens bankräntor, på motsvarande summa vi investerat i vindkraftverket, och bidrar till en bättre framtid. Dessutom lånas inte ens sparpengar ut till alla möjliga dåliga projekt som de stora bankerna gör (bortsett från Ekobanken).

Detta är ett riktigt bra alternativ till att bara välja Bra miljöval-märkt el och löser de problem som diskuterats i media på sistone. /Hanna och Jeppe

O2 skriver:

Varje andel i ett vindkraftverk kostar  6 700 kronor och ger 1000 kWh per år till ett lågt och stabilt pris, för närvarande 16 öre/kWh. Du väljer själv hur många vindandelar du vill ha. Det är lönsamt både för dig med liten lägenhet som för villaägaren.

Vid utträde återbetalas dina vindandelar.

Som andelsägare bygger du nya vindkraftverk, istället för att bara köpa el från befintliga vindkraftverk. Varje verk minskar koldioxidutsläppen med 5000 ton per år. Ett vindkraftverk är energineutralt efter 3-6 månader.

Om vindkraftanläggningen i Brahehusen inte skulle byggts och motsvarande mängd elenergi produceras med hjälp av kolkraft innebär det:

• kolbrytning med 20 400 ton.

• utsläpp av koldioxid med 56 000 ton.

• utsläpp av svaveldioxid med 67 ton.

• utsläpp av kväveoxid med 56 ton.


Ett svar to “Nu dras våra bultar åt”

  1. bonkeli 2010/12/31 den 13:23 #

    I projektbeskrivningen kan man dessutom läsa om O2:s hänsyn till skyddsvärd skog/biotop/gammelskog vid projektering:

    ”Inom vindkraftområdet finns ett antal sumpskogar, naturvärdesobjekt, nyckelbiotoper och
    även ett skogligt biotopskyddsområde. Vägarna och verken placeras på ett sådant sätt att de
    inte kommer i konflikt med dessa områden.”

    Klicka för att komma åt Projektbeskrivning_o2_Brahehus_100531.pdf

Lämna en kommentar